Kevät tarjoaa aikaa suunnittelulle ja vaatii puutarhurilta malttia

Kiveys ja viheralueet

Talvi on ollut todella runsasluminen ja etelässäkin saamme vielä hetken odottaa kaikkien lumien sulamista. Puutarhurin silmin kevät on tänä vuonna myöhässä. Innokkaimmille pihan laittajille onneksi löytyy tekemistä, vaikka lunta vielä maassa olisikin. Alkukevät on loistavaa aikaa tehdä suunnitelmia kesälle.

Pihasuunnittelua harvemmin aloitetaan liian aikaisin. Ammattilaiselle ihanteellisin tilanne olisi päästä suunnitteluun mukaan jo siinä vaiheessa, kun uuden omakotitalon tonttia aletaan raivaamaan.

”Vaikka suunnittelija otetaan mukaan varhaisessa vaiheessa, ei kaikkea tarvitse, eikä välttämättä edes kannata tehdä heti valmiiksi. Olen puhunut paljon elinkaariajattelusta myös pihasuunnittelussa. Tehdään suunnitelma pidemmällä aikavälillä. Uudessa talossa olisi hyvä elää vaikka vuoden verran, jolloin yksityiskohtaisemmat tarpeet ehtii muodostua”, kertoo Pihasiistiksi puutarhuri Irene Linko.

Elinkaariajatteluun kuuluu myös se, että pihan toiminnallisuuksia on helppo muokata esimerkiksi lasten kasvaessa. Suuret linjat voidaan kuitenkin tehdä valmiiksi ja pihaa kehittää vuosien edetessä.

”Asiakkaiden toiveet vaihtuvat trendien mukaan ja tässä kohtaa asiantuntevan pihasuunnittelijan apua kannattaa hyödyntää. Monella on ajatuksena helppohoitoinen nurmipiha, joka todellisuudessa vaatii paljon hoitoa. Pihasuunnittelijaa konsultoimalla voidaan helpommin löytää ne itselle, perheelle tai taloyhtiön asukkaille sopivimmat ratkaisut”

Irene Linko, Pihasiistiksi puutarhuri

Omakotitalon pihan suunnitteluun ja toteutukseen tulisi varata noin 10 % talon arvosta. Näin voidaan nähdä, että talo saa arvoisensa pihamaan. Laadukkaalla ja ajoissa aloitetulla suunnittelulla saadaan usein säästettyä loppusummasta.

”Kuten sanottu, aina ei tarvitse tehdä heti täysin valmista. Konsultointi on se ensimmäinen askel, jonka jälkeen annamme tarjouksen työlle. Halutessaan asiakas voi itse toteuttaa osan töistä, esim. kasvien istuttamisen”, Irene sanoo ja rohkaisee ottamaan yhteyttä sekä kysymään lisää.

Puutarhurin vinkit kevättöihin

”Ensimmäisiä kevättöitä on havujen suojaaminen auringolta. Vaikka maa ja juuret ovat jäässä havut alkavat haihduttaa kosteutta ilman varjostusta. Tärkeä on huomioida, ettei paketti ole kuitenkaan liian tiivis, eli ilman pitää päästä kiertämään. Varjostusverkot voidaan poistaa, kun ollaan varmoja siitä, että maa on sula ja havut saavat vettä juurillaan. Keväällä varsinkin nuoria havuja voi auttaa kastelemalla niitä lämpimällä vedellä”, vinkkaa Irene.

Kevättöiden osalta kannattaa edetä sen mukaan, mistä pihamaa alkaa ensimmäiseksi sulamaan ja kuivumaan. Lumien sulamista ei tarvitse kuitenkaan toimettomana odotella. Marjapensaista voi leikata talven aikana katkenneet tai kuolleet oksat. Samalla voi poistaa vanhimmat, kasvuston sisään, pitkin maata kasvat oksat. Hedelmäpuiden ympäriltä kannattaa lumet talloa, jotta jänikset ja muut eläimet eivät pääse liian helposti herkuttelemaan. Kalkkia voi levittää jo hangen päälle, jolloin se siitä lumien sulaessa kulkeutuu maaperään. Lannoitteille paras aika on kevätsiivousten jälkeen juuri ennen sadetta.

”Lumien sulaessa on hyvä hetki tarkistaa salaojien kunto. Mikäli vedet eivät kulkeudu halutulla tavalla pois, olisi salaojat syytä tarkistaa. Yhteistyökumppanimme kanssa tarjoamme salaojien kuvaus- ja huuhtelupalvelua, jonka avulla selvitetään ja poistetaan mahdolliset tukokset”, kertoo Irene ja muistuttaa, että lapsuudesta tuttu purojen tekeminen on monesti oiva ensiapu sulavesien ohjaamiseen.

Pihan rakenteiden tarkistus ja koneiden huolto

”Etenkin tällaisen runsaslumisen talven jälkeen on hyvä tarkistaa pihan rakenteiden, kuten aitojen ja levikkialueiden, kunto ja mahdolliset korjaustarpeet. Vaikka korjaushommiin ei vielä pääsisi, niin budjetointia tulevan kesän huoltotarpeista on hyvä tehdä mahdollisimman ajoissa”, kertoo Irene.

Pihasiistiksi tarjoaa palveluna mm. leikkitelineiden ja muiden piharakennusten kunnostus- ja huoltotyöt sekä mm. uusien leikkitelineiden asennukset.

”Suomen yleisin maalaji on savi, joka pysyy pitkään kylmänä ja sulaa hitaasti. Mahdollisten routavaurioiden takia ei kannata menettää yöunia, vaan odottaa hieman pidemmälle kevääseen. Vaikka sieltä nyt olisi jokin kiveys noussut ylös, niin se todennäköisesti asettuu takaisin paikoilleen, kun maa kunnolla sulaa”, Irene vinkkaa.

Kevät on hyvää aikaa myös huolehtia, että kaikki puutarhan työkoneet, kuten ruohonleikkurit ja trimmerit ovat kunnossa ja huollettuna.

Pihasiistiksi TOP5 tuotteet ja palvelut kevättöihin

  1. Leikkihiekka: Lasten hiekkalaatikon hiekka kannattaa vaihtaa vuosittain. Katso tuote verkkokaupassa
  2. Kivituhka: Talven aiheuttamien vaurioiden korjaamiseen. Katso tuote verkkokaupassa
  3. Multa ja kuorikatteet: Suursäkeissä koko taloyhtiön tarpeisiin. Katso tuotteet verkkokaupassa
  4. Vaihtolavat: Kevättalkoiden pelastaja, joka vie kaikki roskat kerralla pois. Tilaa vaihtolava
  5. Viherrakentamisen konsultointipalvelut: Osaavat asiantuntijat apunasi. Tutustu palveluun