Helppohoitoinen ja näyttävä kivipiha

omakotitalon sisääntulo, kiviportaat, luonnon kiviä ja asfalttia

Rauhallinen sijainti kauniin suomalaisen luonnon keskellä ja kaupungin palvelut lyhyen ajomatkan päässä. Asiakkaamme Suomi-koti on rakennettu upeisiin puitteisiin kymmenen vuotta sitten. Syksyllä 2021 tehdyllä pihamuutoksella haluttiin selkeyttää piha-alueen sisääntuloa ja luoda helpot kulkureitit paikoitusalueelta sisäänkäynnille.

Muutostyö aloitettiin yhdessä ammattitaitoisen pihasuunnittelijan kanssa. Kohteen luonnonläheisyys haluttiin säilyttää ja muutosta toivottiin lähinnä piha-alueisiin, jotka olivat tähän asti olleet suurelta osin kivituhkalla ja soralla. Pihan suunnittelusta vastasi pihasuunnittelija Eeva Blomberg.  

”Pihasuunnittelu aloitetaan aina tutustumalla kohteeseen ja kartoittamalla asiakkaan tarpeet ja toiveet. Tässä kohteessa asiakkaalla oli selkeät toiveet ja pääsimme nopeasti yhteisymmärrykseen tehtävistä toimenpiteistä”, kertoo Blomberg.

Muutostyöt keskittyivät sisääntuloalueelle, minne toivottiin kutsuvaa sisäänkäyntiä, selkeyttä ja turvallisia kulkureittejä parkkipaikalta talon pääovelle sekä talon etupihan puolella sijaitsevalle terassialueelle.

”Lopullinen suunnitelma koostui erilaisista kivialueista, luonnonkivipoluista, kiviportaista ja viheralueista. Viimeistelynä pihatielle tehtiin asfaltointi”, sanoo Blomberg ja kertoo ottaneensa suunnitelmassa huomioon, ettei kohteessa asuta vuoden ympäri. Pihan tulee olla helppohoitoinen ja kasvillisuus valittu niin, ettei se vaadi jatkuvaa hoitamista. Kuiva soraharju asetti myös omat vaatimuksensa kasvivalinnoille.

piirroskuva pihasuunnitelmasta

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty

Pihan rakentamisen kannalta kohteen sijainti oli erinomainen. Soraharju tarjoaa hyvän perustan niin kivirakentamiselle kuin asfaltoinnille. Mikäli kohde olisi sijainnut esimerkiksi savisella maaperällä, olisi pohjatyöt vaatineet suuremman työmäärän ja vieneet enemmän aikaa.

”Maaston muodot olivat kohteessa jo valmiina. Pystyimme myös hyödyntämään osan vanhoista muurien tukirakenteista”, kertoo Pihasiistiksi rakennusurakan toteutuksesta vastannut Joni Puoliväli.

Pihasuunnittelijan ja viherrakentajan toimiva yhteistyö on avain onnistuneeseen lopputulokseen. Tässä kohteessa työt sujuivat joutuisasti ja noin kuukauden kestänyt urakka valmistui syksyllä 2021. Asfaltointi tehtiin kevään 2022 aikana.

”Olemme tehneet Eevan kanssa aiemminkin yhteistyötä. Hän oli tehnyt hyvän suunnitelman ja pystyimme toteuttamaan urakan täysin suunnitelman mukaisesti. Yllätyksiä ei urakan aikana eteen tullut ja pääsimme työskentelemään sovitussa aikataulussa”, kertoo Puoliväli.

metsämaisemassa massiiviset betoniportaat omakotitalon sisäänkäynnille
metsä- ja peltomaisemassa kivestä tehty terassi ja puiston penkki

Pysäköintipaikalta talon pääovelle vievälle kulkuväylälle rakennettiin kahdet eri kiviportaat. Näyttävät, luonnonkivillä reunustetut kiviportaat vievät rakennuksen ulko-oven edustalle rakennetulle kiviterassille. Kivilaatoilla toteutettu terassi on osittain tuettu muurikivillä. Ratkaisu toi pihalle selkeyttä ja helppohoitoisuutta. Kiveysten käyttäminen kulkureiteillä vähentää myös irtohiekan kulkeutumista sisälle.

Talon toiseen päätyyn rakentui kivituhkasta ja sepelistä kulkuväylä, joka johtaa noppakivestä valmistetulle terassialueelle. Talon sisääntulon viimeistelee upea, koko talon mittainen kivi- ja viheralue, joka myötäilee kauniisti luonnon omaa kalliota.

Piha, jossa kivistä rakennettua maisemointia
omakotitalon rinteessä luonnonkivistä tehty istutusalue

”Projektissa toteutettiin pihan muutostyö puutarha-alan ammattilaisen suunnitelman mukaisesti. Siihen sisältyi laatoitusta, kiviportaat, istutuksia, kulkureitit ja pihan asfaltointi. Työ toteutettiin syksyllä 2021 osittain vaativissa olosuhteissa. Siitä huolimatta projekti eteni täysin aikataulun mukaisesti. Kaikesta näkyi työn ilo, ammattitaito ja tehokkuus. Lopputulos ylitti reilusti kaikki odotukset ja yksityiskohtien viimeistely oli taidetta”, kertoo lopputulokseen tyytyväinen asiakas.

”Tämä oli mielenkiintoinen projekti, jossa pääsimme näyttämään osaamistamme monella eri viherrakentamisen osa-alueelle. Yhteistyö suunnittelijan kanssa toimi ja lopputulos oli täysin suunnitelman mukainen”, summaa Puoliväli projektia.

”Tyytyväinen asiakas on paras palaute. Tässä kohteessa erityisesti mieltäni lämmitti, kun luonto haluttiin säilyttää ja suunnitelma tehtiin sen ehdoilla”, sanoo Blomberg ja suosittelee asiantuntevan pihasuunnittelijan palveluiden hyödyntämistä ihan kaikille. Suunnittelija osaa auttaa monessa ja hyvän suunnittelijan palkkaaminen on panos, joka maksaa itsensä takaisin.

talon sivussa kulkeva kivituhkapolku, jota reunustaa istustusalue
asfaltoitu piha-alue metsäisessä maisemassa

Pintamateriaalit Pihasiistiksi valikoimasta

Pihasiistiksi toteuttaa pihojen muutostyöt avaimet käteen -ratkaisuna ja oma tuotevalikoima kattaa lähes kaiken tarvittavan. Kasvit noudetaan tutuilta puutarhoilta tai hyödynnetään kohteen lähellä sijaitsevia puutarhoja tai vihermyymälöitä. Pihasiistiksi Kivipihalta löytyy laaja valikoima piharakentamisen pintamateriaaleja.  

Tässä kohteessa hyödynnetty:

”Tarjoamme materiaalien lisäksi kattavat viher-, kivi- ja puurakentamisen palvelut. Osaava kaveri tekee toki itse, mutta esimerkiksi nyt esitellyn kohteen kiviportaiden rakentaminen vaatii jo enemmän rakennusteknistä osaamista ja suosittelen asiantuntijoiden hyödyntämistä. Rohkeasti vaan kysymään, niin me autetaan kyllä eteenpäin”, kertoo Puoliväli Pihasiistiksi palveluista.