Modernille puutalolle selkeälinjainen kivipiha

Iso kivi ja kukkiva puutarhaköynnös

Lapsiperhe oli muuttanut unelmataloonsa vuonna 2018. Talo oli valmistunut pari vuotta aiemmin ja pihaa on vuosien aikana hieman tehty, mutta viimeistely on jäänyt tekemättä. Perhe halusi asiantuntijan apua – niin suunnitteluun kuin toteutukseen.

”Piha näytti keskeneräiseltä ja käytävien kivituhkat kantautuivat terassille ja sisälle. Pihan takaosassa oli pieni niittyalue, joka oli mielestämme täysin turha, epäsiisti ja tilana hukkakäytössä. Toiveena oli saada huoliteltu, valmis ja toimiva piha”, kertoo asiakas lähtötilanteesta.

Talon etuosa, parkkialue ja taloa kiertävät, takapihalla johtavat kulkuväylät olivat kivituhkaa. Kivituhka kerää helposti rikkakasveja, joten kivituhkapihan siistinä pitäminen vaatii ahkeraa hoitamista ja hiekkaa tosiaan helposti kulkeutuu sisälle. Tässä kohteessa selkeälinjaisen talon rinnalle haluttiin myös pihaan selkeitä linjoja. Pihan pintamateriaaleiksi valittiin asfaltti, betonikivi sekä siirtonurmi.

Muutos vaati vain pintatöitä, koska melko uuden talon pohjatyöt ja mm. salaojat olivat kunnossa. Sadevesi- ja salaojakaivoihin vaihdettiin kuitenkin valurautaiset kansistot muovisten paikalle ja niiden korkoa nostettiin hieman.

Betonikiven hyödyt

Kivituhka toimi valmiina pohjana uudelle kivipihalle. Kivetyksen materiaaliksi valittiin Lakan Betonin Klassikko kivi. Kivetystä tehtiin yhteensä noin 150m2.

”Betonikiveys pysyy vuodesta toiseen yhtä siistinä kuin asennettaessa. Hiekkaa ei kantaudu sisään, kuten kivituhka pihalta. Lisäksi betonikiveys tuo pihaan elävyyttä”, kertoo Piha Siistiksi liiketoiminnasta vastaava Joni Puoliväli kiveyksen hyödyistä.

Kivirakentaja asettelemassa kiviheitoketta
Piha Siistiksi kivimies asentamassa pihakivetystä. Lähikuvassa kädet, kiviä ja nuija.

Vanhat kulkuväylät eivät olleet täysin suoria ja töiden edetessä pohjaa jouduttiin usein suoristamaan ja muokkaamaan. Takapihalla kulkuväylät yhdistyivät puuterassiin. Pienet korkoerot ratkaistiin rakentamalla kivestä pieni muuri ja portaat.

”Suunnitteluvaiheessa saimme hyviä ideoita, mm. portaat ja muuri. Itse emme olleet ajatelleet pihan korkeuseroja, joten nämä olivat tosi kiva lisä siihen, mitä olimme itse ajatelleet. Projekti eteni todella sutjakkaasti. Vuorovaikutus oli aivan loistavaa ja mielipidettämme kysyttiin useamman kerran. Matkan varrella tuli myös lisäideoita, mm. istutusallas”, asiakas kertoo projektin vaiheista.

Kuten kaikessa rakentamisessa, työ etenee kohteen – ja ulkona työskennellessä myös sään mukaan. Tässä kohteessa vältyttiin suuremmilta yllätyksiltä ja urakka saatiin valmiiksi vajaassa kolmessa viikossa.

”Tällä kertaa työtahtiin vaikutti ainoastaan erittäin lämpimät työolosuhteen”, kertoo Puoliväli ja tarkentaa, että projektin kestoon voi sääolojen lisäksi vaikuttaa työmaan sijainti ja kuinka lähelle kivikuorma tai muut materiaalit saadaan koneilla tuotua.

Omakotitalon reunalle betonikivestä toteutettu kulkuväylä
Kivillä somistettu kukkaistutus ja kiveyksellä päällystettyä pihaa

Talo kiertäviltä kulkuväylältä poistettiin hieman jo villiintynyttä nurmikkoa. Uuden kivipäällysteiset kulkuväylät viimesteiltiin reunakivillä. Talon emäntä istuttaa myöhemmin sopivaa kasvillisuutta kulkuväylän varteen.  ”Olemme keskustelleet asiakkaan kanssa vaihtoehdoista, mutta lopullista päätöstä ei olla vielä tehty”, kertoo projektista vastannut työnjohtaja Irene Linko.

Siirtonurmea ja kivipolku hyötypuutarhaan

Takapihalla oli jo valmiina viimeisteltyjä istutusryhmiä sekä massiviinen puuterassi. Muutostöiden yhteydessä pihan takaosasta poistettiin hieman villiintynyt niittyalue, joka korvattiin siirtonurmella. Siirtonurmen pohjalle levitettiin 200 mm tiivistettyä nurmikon kasvualustaa.

”Siirtonurmen käyttö on todella suosittua, koska saadaan heti valmista. Siirtonurmi on loistava valinta lapsi- ja eläinkoteihin. Käyttämämme siirtonurmi tulee Hämeenkoskelta Mesiän siirtonurmelta. Heillä on vuosien kokemus nurmilajikkeista, jotka sopivat suomalaisiin olosuhteisiin. Heidän siirtonurmellaan on myös laatutakuu, kunhan hoito-ohjeita on noudatettu”, Irene tarkentaa jaa kertoo, että erityisesti hellekesinä siirtonurmi vaatii paljon kastelua.

Siirtonurmen lisäksi suosittuja pintamateriaaleja ovat kuntta, maksaruohomatot, kiviheitokkeet ja seulanpääkiveykset, joita käytetään mm. sokkeleiden vieruksiin, luiskiin ja koristeaiheisiin.

Siirtonurmen ja kivi-istutuksen väliin asennettu puutarhareunus
Siirtonurmi ja sadetin

Etupihalta lähtevät kivipolut johtavat takapihalla hyötypuutarhaan sekä lasten leikkialueelle. ”Tässä kohteessa asiakas on itse hankkinut taimet sekä tehnyt istutukset. Me olemme toimineet näiden osalta lähinnä konsultin roolissa. Tarvittava osaaminen kuitenkin löytyy, jos asiakas toivoo täydellisen avaimet käteen -paketin”, kertoo Irene.

Kiveys hyötypuutarhassa, jossa hyödynnetty kasvulaatikoita
Kiveys puutarhan kasvulaatikoiden välissä

Kokonaisvaltainen palvelu yhteistyökumppaneiden avulla

Etupiha viimeisteltiin asfalttipinnoitteella, joka toteutui yhteistyökumppanin toimesta. Talon pihalle oli rakentamisen yhteydessä tehty myös lapsille oma leikkipaikka majoineen ja hiekkalaatikoineen. ”Teemme yhteistyötä Lappset Group Oy:n kanssa, joten kauttamme saa omaan tai talonyhtiön pihaan asennettuna niin leikkipaikat kuin ulkokuntosalit”, kertoo Joni yhteistyökumppaneista.

Omakotitalon autotallin edus kivituhkalla
Omakotitalon autotallin edusta asfaltoituna

Tärkeintä on tietenkin toimiva lopputulos ja tyytyväinen asiakas. Yksityiskohteissa työskennellään asiakkaan kotona tai loma-asunnolla ja asiakkaalle rakennetaan pitkäkestoisia ratkaisuja. Sujuva kommunikointi ja yhteistyö ovat tällöin ensiarvoisen tärkeitä.

”Suosittelemme ehdottomasti Piha Siistiksi viherrakentamisen palveluita. Työn jälki on aivan loistava ja lopputulos parempi kuin osasimme odottaa. Ehdoton plussa myös todella mukavista työntekijöistä!” summaa asiakas projektin lopputuloksen.

Piha Siistiksi tiimi kiittää hyvästä yhteistyöstä sekä asiakasta että yhteistyökumppaneita.

Kohteessa käytetyt palvelut ja yhteistyökumppanit

Kiinnostuitko?

Toteutamme muutoksia yksityisille ja taloyhtiöille. Rakennamme myös uudiskohteita. Saat kokonaisuuden avaimet käteen -pakettina suunnittelusta loppusiivoukseen. Ota yhteyttä ja tehdään pihaunelmista totta!