Puutarhurin 10 vinkkiä syystöihin

Syksyllä luonto alkaa valmistautumaan talveen ja syksy on monille kasveille tärkeää aikaa. Puutarhurimme keräsi kasaan parhaat vinkit syystöihin kaikille piha-alueille. Vinkkien avulla autat pihan kasveja lepäämään talven yli ja keväällä pääset nauttimaan puutarhan uudesta kasvukaudesta.

1. Istuta mahdollisimman paljon

Kukkasipulit, perennat sekä pensaat ja puut voi hyvin istuttaa syksyllä ja pääset nauttimaan kasvusta heti kevään alkaessa. Syksyinen kasvien jakaminen ja siirtäminen tulisi tehdä riittävän ajoissa ennen ensimmäisiä hallaöitä, jotta kasvit ehtivät juurtua kunnolla ennen talvea.

2. Leikkaa ja karsi kasvustoa

Leikkaa ja korjaa pois heinät ja ryteiköt tontin reunoilta. Näin etanat ja myyrät menettävät talvehtimispaikkansa eivätkä ne siirry pihaasi niin helposti.

3. Hyödynnä haravointijäte

Haravoi nurmikolla olevat paksut lehtikerrokset ohuemmiksi. Lehdet voi kasata lehtikompostoriin tai suojaamaan pensaiden sekä suurien perennojen, kuten alppiruusujen tyviä. Voit myös kattaa kukkapenkkejä kevyellä lehtikerroksella.

4. Tyhjennä vesiastiat

Tyhjennä puutarhan vesiastiat, kuten kastelukannut, ämpärit ja letkut ennen pakkasia, etteivät ne jäädy ja rikkoudu. Muista myös sulkea ulkohanat.

5. Suojaa kasvit sääilmiöiltä

Peitä arat kasvit hallaharsoilla tai muulla kankaalla, joka päästää valon läpi, mutta suojaa kasveja kylmältä. Aseta harso tai kangas niin, ettei se kosketa suoraan kasvien lehtiä. Näin kosteus ei keräänny lehdille ja pääse aiheuttamaan vaurioita. Huolehdi harson kiinnitys niin, ettei tuuli ei pääse repimään sitä irti. Siirrä kukkaruukut sisätiloihin suojaan jäätymiseltä. Erityisesti saviruukut voivat haljeta kovassa pakkasessa.

6. Suojaa kasvit eläimiltä

Suojaa pensaat ja puut rusakoilta ja hirvieläimiltä aidoilla. Muista käyttää riittävän korkeaa aitaa. Mikäli mahdollista, upota aitaa hieman maan sisään. Hallaharsosta voit rakentaa kotamallisen suojan pensaille, jotka sijaitsevat räystäiden alla tai paljon lunta keräävissä paikoissa.

7. Huolla pihatyökalut

Korjaa, puhdista ja öljyä työkalut sekä ruohonleikkuri valmiiksi ensi kevättä varten.

8. Valmistaudu lumen tuloon

Varmista, että lumikasoille varatut paikat ovat kunnossa.

9. Hanki hiekoitushiekka

Hanki valmiiksi sepeliä liukkauden kelien tuloa varten. Hiekoitussepeliä voit ostaa Pihasiistiksi verkkokaupasta ja se toimitetaan suoraan haluttuun osoitteeseen.

10. Suunnittele tulevaa kesää

Syystöiden valmistuttua ja puutarhan siirryttyä talviunille, on täydellinen aika suunnitella seuraavaa puutarhakautta ja tehdä suunnitelmia tulevalle kesälle.

Toivottavasti nämä vinkit auttavat sinua valmistautumaan tulevaan syyskauteen ja varmistamaan, että puutarhasi on valmis talveen. Muista, että jokainen vuodenaika tuo omat haasteensa, mutta oikeilla valmisteluilla voit nauttia puutarhastasi ympäri vuoden.

Irene Linko, Pihasiistiksi puutarhuri

Tutustu Pihasiistiksi toteutuksiin ja ota rohkeasti yhteyttä!

Puutarhurimme ja pihasuunnittelun asiantuntijamme auttavat sinua suunnitelman teossa tai tekevät suunnitelman valmiiksi toiveidesi mukaan.

puutarhurin työvaatteissa nurmikolla tekemässä istutuksia