Taloyhtiön vehreä sisäpiha keskellä kaupunkia

Vuonna 1995 valmistuneen Asunto Oy Villa Paavolan kansipiha Lahden keskusta-alueella koki muodonmuutoksen Pihasiistiksi Suomi Oy:n toimesta. Tavoitteena oli herättää henkiin taloyhtiön kansipihan viheralueet sekä luoda piha-alueesta taloyhtiön asukkaille viihtyisä ja helppohoitoinen oleskelualue.

Kompakti ja kutsuva piha oli viimeksi uudistettu noin viisi vuotta sitten. Viheralueet olivat kuitenkin päässeet ylikasvamaan ja etenkin juolavehnä oli onnistunut valtaaman piha-aluetta. Uudistuksia toivottiin piha-alueelle myös toimintojen osalta, jotta se vastaisi paremmin taloyhtiön iäkkäämpien asukkaiden tarpeita.

”Pihasiistiksi teki vakuuttavan tarjouksen, joka oli kattava ja yksityiskohtainen. Olimme vaikuttuneita, kuinka selkeästi Pihasiistiksi oli suunnitellut koko projektin ja ottanut huomioon kansipihan erityispiirteet”, kertoo taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Tuomo Iso-Kuusela.

Kansipihan vaativat muutostyöt

Kansipihojen rakentaminen ja käyttö viheralueina on yleistynyt. Kansipihojen rakentaminen eroaa tavallisesta viherrakentamisesta ja tässäkin kohteessa jouduttiin ratkomaan muutamia haasteita. Yhteistyössä selvitettiin muun muassa pihatason kannen kantavuutta.

”Lähtökohtaisesti tähän kohteeseen kulkeminen oli melko haastava. Kansipihan rajallisen kantavuuden vuoksi päädyimme vuokraamaan yhteistyökumppaniltamme omaa kalustoamme pienemmät työkoneet, joiden paino pysyi sallitussa rajoissa. Pienemmissä koneissa on vähemmän ominaisuuksia, joten lopulta pääsimme tekemään ihan perinteisiä lapiohommiakin”, kertoo Pihasiistiksi puutarhuri Irene Linko.

Kuljetusliike Helokiven nosturiautoilla kansipihalle saatiin tuotua osa materiaalista. Osa pois vietävästä vanhasta materiaalista saatiin kipattua sisäpihalle tuodulle vaihtolavalle. Töitä saatiin kuitenkin tehdä paljon perinteisin menetelmin ilman konetyövoimaa.

Rakenteellisia muutoksia piha-alueelle ei tehty. Leikkipaikkaa hieman pienennettiin, olemassa oleva puinen pergola sekä betoniset ladotut kasvualtaat säilytettiin. Koska juolavehnä oli päässyt valtaamaan pihaa, oli kasvualtaiden pohjat järkevintä tehdä kokonaan uusiksi. Kasvualtaisiin asennettiin uudet vahvat juuriestomatot.

Kasvillisuudella väriä läpi vuoden

Rakennus itsessään on vaalea, ja pihan kasvillisuuden toivottiin tuovan siihen elävyyttä. Tavoitteena oli luoda piha-alue, joka tarjoaa silmäniloa ja väriä läpi vuoden. Kyseessä on lämmin eteläinen piha-alue, joka tuli myös huomioida kasvivalinnoissa.

”Kaikkea vanhaa kasvustoa ei poistettu, vaan kaikki hyvässä kasvussa olevat kasvit säilytettiin ja istutettiin puhtaille kasvualustoille. Pergolan upeat kärhöt säilytettiin ja ne luovatkin mukavan viilentävän varjon aurinkoisina kesäpäivinä. Uusiksi kasveiksi valitsin lajikkeita, jotka eivät olisi voimakkaasti juurella leviäviä. Näin kasvit pysyvät paremmin myös valituilla paikoillaan”, kertoo Linko kasvivalinnoista.

”Päädyimme korvaamaan pihalla aiemmin ollen kivituhka-alueen maksaruohomatolla. Näitä käytetään paljon keskustarakentamisessa ja muun muassa viherkatoissa. Maksaruoholla on valtavasti positiivisia ominaisuuksia: se varastoi hyvin vettä ja auttaa näin hulevesien kanssa. Sen oma mikroilmasto luo elinolosuhteita eläimille sekä kasveille. Maksaruoho voi myös auttaa kiinteistön lämmönsäätelyssä sekä kylmällä että lämpimällä. Maksaruohon käyttö tällaisessa kohteessa on todella järkevää”, kertoo Linko innoissaan.

Lopputulos on istutusten ja hoitoleikkausten osalta suunnitelman mukainen. Tuleva kesä näyttänee toteutetun suunnitelman paremmat puolet.

Tuomo Iso-Kuusela, hallituksen puheenjohtaja, Asunto Oy Villa Paavolan

Vastuullisuus on nouseva trendi pihasuunnittelussa

Asiakkaat kysyvät entistä enemmän ohjeita kasvien hoitoon ja pihan ylläpitoon. Tässä kohteessa asiakkaalle on toteutettu kattavat kasvikohtaiset hoito-ohjeet, jotka auttavat asukkaita huolehtimaan uudistetun piha-alueen kasvillisuudesta.

”Olen ollut alalla 20 vuotta ja olen usein ihmetellyt, kun vuosia on puhuttu vain uuden rakentamisesta. Liian vähän on mietitty, mitä tapahtuu rakentamisen jälkeen. On ollut mahtavaa huomata, kuinka asiakkaat haluavat entistä enemmän niin perusparantaa olemassa olevaa kuin myös ylläpitää tehtyjä muutoksia. Onhan se myös arvostuksen osoitus meitä ammattilaisia kohtaan, että rakentamistamme pihoista pidetään huolta. On ollut myös hienoa päästä itse tekemään huoltotoimenpiteitä ja nähdä, kuinka aiemmin tehdyt valinnat ovat toimineet käytännössä”, iloitsee Linko.

Pihasiistiksi tarjoaa asiakkailleen pihan ylläpitopalveluita, joiden puitteissa asiantunteva puutarhuri vastaa hoitosuunnitelman toteuttamisesta. Asiakkaan vastuulle jää vain nauttia uudesta pihasta.

Pihasiistiksi tuotteet ja palvelut

Kansipihan uudistuksessa käytetty kivituhka ja kuorikate on Pihasiistiksi omasta suursäkkivalikoimasta. Pihasiistiksi verkkokaupasta löytyy myös hyvä valikoima multatuotteita suursäkkeinä.

Yhteistyössä tässä projektissa