Arvokiinteistöille näyttävä pihauudistus

syksyn pimeydessä tumma tiilimuuri, jossa valaistuna kiinteistön osoite

Espoon Haukiverkossa sijaitseva Asunto Oy Espoon Etelärinne koostuu 60-luvulla rakennetuista arvokiinteistöistä, joiden yhteiset piha-alueet ja toiminnot haluttiin päivittää tähän päivään. Pihasiistiksi valittiin toteuttamaan muutosta, jonka toimeksiantajana ja rakennushankkeen teknisenä valvojana toimi helsinkiläinen Piha- ja puistosuunnittelu Pirttijärvi.

Mittava projekti sisälsi useita työvaiheita. Piha-alueiden valaistus uudistettiin täysin ja kiinteistöön rakennettiin latauspisteet sähköautoille. Samalla uudistettiin jätteiden kierrätyspiste sekä pintavesien ohjaukset. Kaikkien piha-alueiden pinnat uusittiin ja taloyhtiölle rakennettiin näyttävä ja kokonaisuuteen hienosti sopiva kuusi metriä pitkä residence-muuri, jossa on valaistuna kiinteistön osoite.

Pihasuunnitelmasta vastasi taloyhtiössä itsekin asuva pihasuunnittelun ammattilainen, joka työskentelee Loci maisema-arkkitehdeilla. Suunnitelma kunnioitti materiaalivalintoineen kiinteistöjen alkuperäistä aikakautta.  Olemassa olevaa kasvillisuutta, kuten 12 alkuperäistä upeaa vaahteraa, haluttiin ehdottomasti säilyttää.

”Suunnitelmat tehdään näkemättä pinnan alle ja näin mittavissa projekteissa harvoin selvitään ilman suunnitelmien muutoksia. Tässäkin projektissa osapuolten joustavuutta ja muutoskykyä mitattiin muutamaan otteeseen. Pihasiistiksi tekijät informoivat läpi projektin tarvittavista muutoksista ja tekivät aktiivisesti myös hyviä muutosehdotuksia. Yhteistyö näin asiantuntevan ja aktiivisen urakoitsijan kanssa helpotti omaa työtäni merkittävästi”, kertoo projektin teknisenä valvojana toiminut Jarkko Heikkinen-Lindberg.

kolme työmiestä pihatyömaalla suunnittelemassa
työvaiheiden tilannetta kuvattuna ennen ja jälkeen

Nykyaikaiset ratkaisut 60-lukua kunnioittaen

Pihavalaistuksen uusiminen ja sähköautojen latausjärjestelmien rakentaminen vaativat koko taloyhtiön piha-alueen sähköinfran uudelleenrakentamisen. Samalla uusittiin sähköpääkeskus.

”Mittava projekti haastoi tekijöitämme ja erityisesti olemassa olevan kasvillisuuden säilyttäminen teki projektista mielenkiintoisen. Teimme runsaasti kaivuutöitä useiden vanhojen vaahteroiden ympärillä, jotka haluttiin ehdottomasti säilyttää. Paljon pääsimme tekemään perinteisiä lapiohommia”, sanoo Pihasiistiksi projektivastaava Henryk Bigos ja kertoo arvostavansa asiakkaan halua kunnioittaa kiinteistön aikakautta, vaikka lopulliset ratkaisut ovatkin nykyaikaisia.

”Yhdessä urakoitsijan ja valvojan kanssa mietimme muutamankin kohdan toteutusvaihtoja ja löydettiin toimivat ratkaisut. Niin tilaajan kuin suunnittelijan roolissa olen todella tyytyväinen sujuvaan yhteistyöhön Pihasiistiksi tekijöiden kanssa”, kertoo kiinteistössä itsekin asuva pihasuunnittelija.

Pihasiistiksi tarjoaa asiakkailleen kattavat kokonaisratkaisut yhdessä laajan kumppaniverkostonsa kanssa. Tässäkin kohteessa sähkötöistä vastasi asiantunteva sähköalan ammattilainen, joka toimi projektissa osana Pihasiistiksi tiimiä.

asuinrakennuksen julkisivu, suojattuja koristepuita ja kuoramauton lavalla multaa

Uutta designia ja kerroksellisia perennoita

Haukiverkon kohteeseen toteutui upea, italialaisilla designvalaisimmilla toteutettu pihavalaistus, joka toi merkittävän parannuksen asumisviihtyvyyteen. Tontilla on aiemmin ollut haasteita sade- ja sulamisvesien kanssa, joten pintavesiohjauksiin tehtiin parannuksia. Kiinteistöjen sokkelit maalattiin ja asfaltoinnit uusittiin.

Asukkaat saivat käyttöönsä sähköautojen latauspisteet ja uuden jätteiden kierrätyspisteen. Pihasiistiksi tiimi uusi piha-alueiden kaikki pinnat. Asfaltoinnin ja vihertöiden lisäksi kivityöt olivat merkittävässä roolissa. Loppusilauksena Pihasiistiksi kiviasentajat muurasivat näyttävän valaistun residence-muurin kiinteistön osoitteelle.

Asukkaiden toiveena oli säilyttää 60-luvun henki, mutta pitää piha-alueet helppohoitoisina. Piha-alueille istutettiin yli 1000 perennakasvia.

”Pihasuunnitelman kasvivalinnoissa oli huomioitu eri vuodenajat ja kerroksellisuus. Saamme tulevaisuudessa nauttia eri aikaan kukkivista perennoista ja syksyn väriloistosta. Mukana on myös ikivihreitä kasveja”, kertoo pihasuunnitelmasta vastannut asukas.

Pihasiistiksi on tehnyt taloyhtiön kanssa kahden vuoden huoltosopimuksen, jonka puitteissa Pihasiistiksi tulee vastaamaan kiinteistön pihatöistä. Huoltosopimus kattaa takuuajan viherhoidon, joten merkittävimmässä roolissa tulee olemaan viheralueiden hoito ja ylläpito. Uusien istutettujen viheralueiden oikea-aikainen kitkeminen tulee auttamaan kasvillisuutta pääsemään todelliseen loistoonsa.  

rakennusken sokkeli, kivireunus ja pihaistutuksia

Toimivaa ja asiantuntevaa urakointia

Pihasiistiksi projektitiimiin kuului kolmen henkilön maanrakennustiimi, kolme puutarhuria sekä aliurakoitsijat, kuten kaksi sähköalan ammattilaista. Parhaillaan työmaalla työskenteli samanaikaisesti 15 asiantuntijaa.

”Tämä oli meille melko tyypillinen muutosprojekti, joka kuitenkin haastoi tekijöitämme sopivalla tavalla. Asukkaat (tilaaja) olivat läsnä koko projektin ajan ja se myös auttoi meitä kuulemaa ja reagoimaan mahdollisiin haasteisiin. Olemme asiakaspalveluammatissa ja läsnäolokyky on ehdottomasti yksi meidän tiimimme vahvuuksista”, sanoo Henryk Bigos.

”Pihasiistiksi hoiti urakan erinomaisin arvosanoin. Kaikessa tekemisessä näkyi positiivinen ammattiylpeys ja halu rakentaa hyvin ja kestävästi. Hanke oli haastava, mutta urakoitsijalla oli kyky reagoida muutoksiin ja tiimi toimi. Meillä oli kaikkien sopimusosapuolten välillä vahva luottamus läpi projektin”, kiittelee urakan tekninen valvoja Jarkko Heikkinen-Lindberg.

”Olemme erittäin tyytyväisiä lopputulokseen. Viimeistelty jälki ja siistit yksityiskohdat miellyttävät. Pihasiistiksi henkilökunta on ystävällistä ja yhteistyö on helppoa. Voidaan ehdottomasti suositella”, sanoo kiinteistön asukas lopuksi.

Pihasiistiksi urakka sisälsi

  • sähköinfran uudistaminen ja siihen liittyvä maanrakennus ja sähkötyöt
  • pihavalaistuksen asennustyöt
  • sähköautojen latauspisteiden rakentaminen
  • jätteiden kierrätyspisteen uudistaminen
  • viheralueiden uudistaminen ja kasvien istuttaminen
  • piha-alueiden pintojen uudistaminen, mm. asfaltointi
  • pintavesien uudelleen ohjaukset
  • rakennusten sokkelien maalaus
  • erikoiselementtinä toteutettu recidence-muuri